Strážci - Alan Moore (# 797)

Watchmen je kultovní komiks Alana Moora vydaný v osmdesátých letech. Dodnes je považován za nejlepší dílo ve svém žánru všech dob. Velmi často je také označován jako grafická novela, zřejmě proto, aby se zdůraznila jeho hodnota vysoce převyšující většinu komiksové produkce.

Ocitáme se v roce 1985 v době studené války, kdy je svět pouze krůček od jaderné katastrofy. Hrdiny chránící newyorskou společnost od čtyřicátých let, nahrazuje druhá generace takzvaných Strážců. Jejich příběhy neplní stránky novin na rozdíl od jejich předchůdců. Ba naopak. Poté, co se stali vládě nepohodlnými, jsou postaveni mimo zákon. Spousta z nich pověsila své řemeslo na hřebík, jiní se stali obětí své vlastní spasitelské touhy. Komediant, jeden z nejproblémovějších Strážců je zavražděn a jiný z nich - Rorschach pátrá po jeho vrahovi.

Přestože se může zdát, že se jedná o další bezobsažnou variaci na superhrdinskou látku, nejsou Strážci tím, čím se zdají. Nejde totiž o typický komiks o hrdinech, ale spíše o alternativu dějin. Hrdinové také neoplývají nadpřirozenými vlastnostmi. Nite owl II je spíše introvertní vynálezce ve středních letech, čím dál víc vycházející z formy, subtilní obdivovatel Alexandra Velikého Ozymandias řídí finanční impérium, Rorschach se stal hrdinou po děsivých zážitcích z dětství a řídí se svým neochvějným smyslem pro spravedlnost. Egoistický Komediant válčil pro vládu ve Vietnamu a svojí rolí hrdiny často zakrývá své sadistické sklony. Silk Specter II přivedla mezi Strážce matka, se kterou má velmi komplikovaný vztah. Poslední z šestice je dr. Manhattan. Jediná postava, která disponuje zvláštními schopnostmi. Jako mladý vědec byl při pokusu zasažen elektromagnetickým výbojem. Přestože jeho tělesná schránka nepřežila, jeho vědomí se zformovalo do dokonalé podoby nadčlověka, jež je schopen manipulovat s atomy, přemísťovat se na různá místa, včetně vesmíru. Přestože jediný disponuje nadlidskou silou, jeho vztah k lidstvu a jeho osudu je čím dál tím chladnější a vzdálenější.

Moorův román je mnohovrstevnatý a kompozičně složitý. Důležitou součástí je Příběh Černé lodi vytvářející paralelu k hrdinskému dění. Celý příběh je vlastně příběhem naruby. Zabývá se archetypem hrdiny, lidskou odpovědností a morálkou. Samotné motto „Who watches the Watchmen" nejlépe vyjadřuje jeho základní myšlenku. Kdo stráží Strážce, kdo stráží policii... - kdo rozhoduje čí morálka je správná, jaká je hodnota lidstva a jaký význam může mít oběť lidského života.

Nejsem příznivcem hrdinských ság, popravdě mi vždy přišly příliš nereálné, než aby mohly v člověku zanechat silnější dojem. Avšak Strážci do tohoto žánru bezesporu nezapadají, což je jen další z mnoha paradoxů této látky. Strážci jsou neobyčejným komiksem, který má v sobě více filozofie než mnohé „seriózní“ knihy, které si na to jen hrají. Je to zkrátka opus, který by neměl ujít žádnému čtenáři, který chce naslouchat příběhu s nepopsatelným přesahem.


Alan Moore se narodil v roce 1953 v Anglii, kde se věnuje komiksové scenáristice. Začal psát pro britské undergroundové časopisy na konci 70. let 20. století, kdy publikoval komiksové stripy 2000 AD a Warrior. Již pro DC Comics napsal svá slavná díla: V jako vendeta, Bažináč nebo Z pekla. Strážci jsou považování za Moorovu dekonstrukci hrdinského komiksu. Alan Moore je také znám jako novopohan, okultista a anarchista.

Komentáře

Unknown píše…
Souhlas, souhlas!!!! nádherně jsi to všechny vystihla :-)
Jsem ráda, že se mi konečně komiksy povedlo sehnat, u nás v originálě prostě nejsou, ty české (a předražené) překlady mi vůbec nesedí..

A film se mi taky moc líbí, myslím, že ho zpracovali hodně zdařile.