Dítě Boží - Cormac McCarthy

V roce 1973 vyšel útlý román od Cormaca McCarthyho Dítě Boží, který se řadí k raným dílům tohoto slavného amerického autora. Předlohou knihy se stala reálná postava vraha, nekrofila a bezdomovce Lestera Ballarda, který páchal sériové vraždy v hornaté oblasti Tennessee.
 
Třebaže kritika byla pochvalná, román ve své době nezaznamenal žádný komerční úspěch. V roce 2007, 34 let po původním vydání, podala jedna americká matka stížnost na učitele pro šíření nevhodné literatury, když si její syn připravil referát právě o této knize.
 
Kniha popisuje v průběhu jednoho roku příběh o pádu člověka, mladíka Ballarda, jehož matka utekla a otec se oběsil. Potuluje se po městě vyděděný a neschopný navázat jakýkoliv vztah. Když náhodou narazí na udušený pár v autě, započne hromadit ženské mrtvoly a zneužívat je. Poté co mu shoří dům, usadí se v jeskynním labyrintu, kde žije se svými mrtvolami, dokud jej nevypátrají místní muži.
 
 
Po této knize jsem v knihovně šáhla náhodou, aniž bych věděla její děj. Přiznávám se, že po přečtení anotace se mi do čtení moc nechtělo, ale na druhou stranu jsem byla zvědavá, jak se s tak šokujícím tématem McCarthy vypořádal, i vzhledem k jeho ostatním románům, které se mi opravdu líbily. Dítě Boží je románem o hrůzných věcech, je to příběh mrazivý a vyžaduje asi i jistou dávku otrlosti, ale nelze mu upřít působivost a jako vždy svébytný a úsporný McCarthyho jazyk.    

Komentáře

Unknown píše…
Zní to docela zajímavě i když mě takovéhle příběhy neberou.. každopádněkdyž na tuto knihu narazím, půjčím si :)
GreenMagritte píše…
No, mě takové příběhy taky neberou. Kdybych věděla, o čem to je, tak si to nepůjčím :) Ale byla to dobrá kniha, McCarthy mě opět nezklamal...