1001 knih, které musíte přečíst, než zemřete

Na idnes se dočtete, že 1001 knih můžete přečíst za 27 a půl roku (pakliže má průměrně kniha 300 stran a přečtete 30 stran denně), avšak nepředpokládám, že by toho byl někdo schopen. Jednak tu čtenářům budou absentovat některé jejich oblíbené tituly a nedokážu si představit, že by někdo četl knihy jako na běžícím pásu, aniž by se k srdcovým knihám vracel a četl je znova a znova…
 
1001 knih, které musíte přečíst, než zemřete je výběrem Petera Boxalla a dalších, převážně profesorů anglické literatury. Už na začátku bylo jasné, že sestavovat žebříček "nejdůležitějších" knih bude nevděčné a asi nepřekvapí, že nejvíce kritiky se na ni sneslo z řad profesorů  a učitelů literatury. Tomuto přehledu je vyčítáno mnohé, ačkoli jeho význam nedostatky převyšuje. Především je to kniha, která má inspirovat ke čtení a vzbuzovat chuť probádat nové literární stezky, byť mnozí kritici sdílí názor, že je to pouze seznam pro naduté čtenáře, aby se mohli předvádět, kolik toho přečetli. Odborná veřejnost se pohoršuje nad touto nedůslednou publikací "anglofonních mistrů a zbytku světa" a člověk by mohl lehce nabýt názoru, že je to kniha zbytečná.
 
Ano, tento výběr má spoustu nedostatků, jako je nadhodnocování moderní literatury nad klasickou, opomíjení starých literárních památek, příliš časté uvádění autorů, kteří získali Man Bookerovu cenu, atd. Přesto si myslím, že jí literární odborná veřejnost nemusí být tolik zděšena, protože právě to je naopak projevem jejich nadutosti intelektuální. To, že je tento výběr nedokonalý rozpozná každý a nelze očekávat, že by se jím někdo slepě řídil a nikdy nečetl jiné než uvedené tituly. V mnohých případech zde nenaleznete své oblíbené knihy a mnohé z výběru vás zanechají chladnými, ale bylo by naivní se domnívat, že právě takto má výběr fungovat. Jistě, chybí tu mnoho jmen a titulů, nemyslím si však, že by někdy bylo možné sestavit výběr, který by vyhovoval úplně všem. Divím se, že v době, kdy se raději mládež podívá na film Kytice, než aby se obtěžovala ji číst, a nakladatelství si neustále stěžují na nižší tržby, je tolik zatracována kniha, která se alespoň snaží oživit chuť číst a nakupovat knihy.