Bílý tygr - Aravind Adiga (# 997)

Další volbou knihy byl Bílý tygr od Arvinda Adigy, který má se Soumrakem dne kupodivu několik věcí společných. Oba dva autoři za něj získali prestižní Man Bookerovou cenu, ačkoli Bílý tygr způsobil překvapení, jelikož cenu za debut získali pouze indičtí tři autoři za posledních dvacet let. Taktéž je záhodno podotknout, že Man Bookerova cena se neomezuje pouze na Anglii, ale také její bývalé kolonie, z nichž Indie byla spojena s matičkou Anglií zřejmě nejsilnějším poutem. Adigův román taktéž vypráví o životě sluhy, který je však diametrálně odlišný od puntičkářského a loajálního Stevense.

Život Balráma, nepodobný životům tisíců možná milionů indických chlapců, se odehrává v indické vesnici v tzv. "Temnotě", kde rodina žije na pokraji chudoby. Balrám je vzat ze školy a je přinucen drtit uhlí a nechat se využívat od bohatých statkářů. Jeho život se změní až s prací řidiče u pana Ašóka ve městě "Světla" Dillí. Zde poznává slumy, bohatá obchodní centra, zkorumpované politiky i způsoby podplácení téměř ve všech sférách života. V pohodném sluhovi, který je nucen posílat rodině velkou část platu, se rodí myšlenka, jak uniknout z klece a být svobodným. Osvobodit se z okovů služebnického života však má svoji cenu a ta je až děsivě krvavá.

Adigův román je prostý příkras, které západní svět s Indií obvykle spojuje. Není to jen místo barevných sárí a usměvavých žen zdravících namasté, ani ušlechtilého Ghándího, ale je to i džungle, kde miliony lidí žijí ve slumech bez naděje na lepší život, kde jdou falšovány volby, prostí rolníci jsou terorizováni silnějšími statkáři, a kde bez úplatku nedosáhnete téměř ničeho. Klima tohoto silného kontrastu Indie velmi dobře navozuje filmový snímek Milionář z chatrče od Dannyho Boyla, který doporučuji stejně jako tuto knihu.

"Abych to shrnul – za starých časů bylo v Indii tisíc kast a osudů. Dnes jsou jen dvě kasty: lidé s velkým žaludkem a lidé s malým žaludkem. A jen dva osudy: sežrat – nebo být sežrán."

Adiga, Aravind. Bílý tygr. Vydání první. Bratislava: Noxi, 2009. 272 stran. Strana 58.


 
Aravind Adiga je indickým spisovatelem a novinářem, který se narodil roku 1974 v Mandrásu. Pobýval v USA, Austrálii a Velké Británii, v současné době žije v Mumbaí (dřívější Bombaji). Jeho debut The White Tiger (2008) byl oceněn v roce 2008 Man Bookerovou cenou. Aravind Adiga se tak stal čtvrtým indickým autorem, který tuto cenu získal – po Salmanu Rushdiem, Arundhati Roy a Kiran Desai. Jeho poslední knihou je Last Man in Tower (2011).

http://www.aravindadiga.com/

Komentáře