Obchodník - Joseph O´Connor

Po přečtení Hvězdy moří, jsem pátrala po dalších, česky přeložených knihách od Josepha O´Connora. V roce 2009 vyšel v nakladatelství Mladá fronta psychologický román Obchodník. Hlavním hrdinou je muž středního věku Billy, který bilancuje svůj život, nad nímž se zamýšlí ve formě dopisů určených jeho dceři Maeve. Ta se nachází v kómatu poté, co na ni na čerpací stanici zaútočili čtyři chuligáni a surově ji napadli. Billy chodí k soudu, kde mají být usvědčeni viníci, jednomu z nich se však podaří utéct a Billy je na jeho stopě. Otec žije pomstou své dcery a dostává se na tenký led, když Quinna sleduje a chystá se vzít odvetu do svých rukou… Ačkoli je příběh napínavý a my si přejeme, aby byl Quinn potrestán, role trestajícího a trestaného se překvapivě obrací a nutí nás zamyslet se nad vinou a trestem, který by měl přijít. Má právo Billy Quinna trestat? Není snad trest sám o sobě dalším projevem zla? Byl by Quinn jiný, kdyby žil v lepších poměrech?

Nemohu říci, že by mě Obchodník zasáhl tolik jako Hvězda moří, ale kniha to byla velmi silná a zvláštně strhující, ačkoli vlastně popisuje drsný a surový příběh. O´Connor nemluví v jinotajích, ani si nelibuje v krkolomných jazykových konstrukcích, naopak je velmi přímý a upřímný. Nejvíce si cením jeho schopnosti vyprávět příběh prostých lidí, které nepojímá černobílé. Kniha mne svým dějem vtáhla, ačkoli nepopisuje žádnou z postav jako postavu vyloženě kladnou. Kdo je vlastně Billy? Je to alkoholik, který svým pitím rozvrátil svoji rodinu, je to průměrný obchodník satelitů v zapadlém irském městě. Jeho příběh by nás nemusel zajímat, ale díky O´Connorovi to tak naštěstí není.


Joseph O´Connor se narodil v roce 1963 v Dublinu a napsal více než dvacet knih. Kniha Cowboys and Indians se dostala do užšího výběru na Whitbreadovu cenu a Redemption Falls byla nominována na Prix Femina. Do češtiny byla kromě Hvězdy moří přeložena také kniha Obchodník. O´Connor je bratrem známé zpěvačky Sinead O´Connorové.

Komentáře