Doba jedová - Anna Strunecká a Jiří Patočka (kniha měsíce listopadu)


Knihou měsíce je opět populárně naučná literatura, tentokrát Doba jedová od doktorů přírodních věd Anny Strunecké a Jiřího Patočky. K této knize mě přivedl velmi poutavý článek od Anny Strunecké „Nápoj, který zvyšuje agresivitu“ uveřejněný v Lidových novinách 17. května 2011. Pojednával o nebezpečnosti kombinace energy drinků s alkoholem, která může způsobovat poruchy srdečního rytmu, mdloby a u některých jedinců zvyšuje agresivitu a možnost sexuálního násilí. Od energy drinků k její hlavní složce - aminokyselině taurinu, jež je nezbytná pro správný vývoj plodu a mozku malých dětí. Překvapivé informace o taurinu doplňuje zjištění, že kočkám při jeho nedostatku vysychá sítnice a oslepnou, stejně jako jiným mazlíčkům závislých na dodávané dietě. Tato ukázka z knihy Doba jedová mne natolik zaujala, že jsem si ji koupila a jedním dechem přečetla.

Předem podotýkám, že nejsem vyznavačem super zdravé stravy, ani nepropadám biopotravinám, ačkoli mi není zcela lhostejné, co jím a čím se obklopuji. Myslím, že takto to cítí hodně lidí a nejenom těm je tato kniha určena. Formálně je rozdělena do 7 oblastí:

1)    Co se přidává do vody a potravin

2)    Vitaminy

3)    Rizika očkování

4)    Kosmetika: co nám škodí na kůži a pod kůží

5)    Domácnost

6)    Toxiny v životním prostředí

7)    Hormony

V knize je řada překvapivých informací a každého asi zaujme něco jiného. Mne nejvíce šokovalo zjištění, jak moc škodlivý je aspartam, a že jeho původní určení směřovalo k chemické bojové zbrani. Účinky velké konzumace aspartamu se viditelně projevily na tisícovkách vojáků bojujících v Perském zálivu, kde bylo popíjení aspartamem slazených limonád na denním pořádku. Zajímavé jsou také informace o vlivu glutamátu, hliníku a fluoridu na lidský organismus. Překvapivé pro mne byly poznatky o očkování, které skoro vždy mluvily proti tomuto institucionalizovanému prostředku ochrany zdraví. Jednak nejsou očkování zárukou zdraví, často chrání pouze proti pár typům virů, ale především mohou jiné typy virů posilovat. Přídavné látky ve vakcínách navíc obsahují rtuť ( která u dětí může až 50x přesahovat bezpečnou dávku ) a adjuvans zvaný skvalen schopný vést k nepředvídatelným autoimunitním reakcím. Svůj názor jsem si také udělala o očkování proti rakovině děložního čípku, které mi bylo mnohokrát a mnohokrát vnucováno v gynekologických ordinacích. Neméně pozoruhodné jsou poznatky o rtuti v zubním amalgamu, hliníku v deodorantech, „éčkách“ v potravinách nebo také o toxinech v životním prostředí. Závěrečná kapitola zahrnuje informace o hormonech jako o melatoninu či oxytocinu. Na závěr bych ještě zdůraznila časté odkazy na autismus, jehož prudký nárůst v posledním desetiletí může být právě důsledkem vlivu škodlivých látek na lidský organismus. V nynější době vyšlo pokračování této knihy pod názvem Doba jedová 2, kterou jsem však zatím nečetla.


Zde je výňatek z knihy pojednávající o testování vakcíny Gardasilu ( Silgardu ) proti rakovině děložního čípku:

„Velký klinický test s Gardasilem probíhal v Indii, který sponzorovaly obě firmy – Merck i GSK. Vakcína byla testována u souboru 32 000 dívek ve věku 10-14 let ve státech Andrapradéš a Gudžarát. Protože po očkování Gardasilem zemřely čtyři dívky a 120 dalších trpí vážnými zdravotními potížemi – bolestí hlavy, poškozením žaludku, epilepsií a předčasným přechodem, rozhodla se v dubnu 2010 vláda Indie podle doporučení Indického výboru pro lékařský výzkum zakázat pokračování klinických testů s Gardasilem ve své zemi (…) Na světlo se tak dostává fakt, že děti a mládež v Indii slouží velmi často jako subjekty různých studií k testování vakcín nebo léků. Farmaceutické koncerny porušují nejenom zásady lékařské etiky, ale i lidská práva a práva dítěte.“

Strunecká Anna, Patočka Jiří. Doba jedová. První vydání. Praha: Triton, 2011. Strana 150.  
                

Komentáře