Malíř pomíjivého světa -Kazuo Ishiguro (kniha měsíce prosince 2012, # 799)

Knihou měsíce prosince a zároveň poslední knihou roku 2012 je Malíř pomíjivého světa od Kazua Ishigura.
 
Na rozdíl od Soumraku dne se tento román odehrává v Ishigurově rodném Japonsku. Pojednává o malíři Masudžim Ono, který se během druhé světové války zapletl do císařské propagandy. Děj počíná tři roky po válce, kdy se Masudži věnuje zařizování sňatku své mladší dcery. Sňatek druhé dcery nečekaně zrotskotal, ačkoli je jasné, že je to kvůli otcově minulosti. Masudži přemýšlí nad svými názory a názory mladé generace. Vzpomíná na svého učitele i kolegu, kterého měl udat policii. Ačkoli si na závěr připouští své chyby a omlouvá se za ně, není úplně jasné, jestli to myslí upřímně či nikoli.
 
Podobě jako v Soumraku dne je vyprávění sevřené a mnohdy pouze napovídá, co se v románu děje. Ačkoli Ono dospívá k přiznání svých chyb, není jasné, zda jich upřímně lituje, nebo to nedělá jen kvůli naději na sňatek své dcery. Román otvírá generační i názorovou propast mezi starou a moderní generací, jež se snaží vypořádat s následky japoských válečných dějin. Ačkoli není úplně zřetelné, čeho všeho se Ono dopustil, jedno je jasné - že za své chyby dostatečně nezaplatil a jeho dluh se přenáší na jeho dcery.  
 
"Kde jsou dnes ti, co poslali Kendžiho a jemu podobné na hrdinnou smrt? Žijí si poklidně dál, jako by se nechumelilo. Mnohým se dnes daří ještě lépe než předtím, předvádějí Američanům, jací jsou slušní, a přitom nás do záhuby přivedli právě oni. A my pak máme truchlit za Kendžim a jeho kamarády. Dohání mě to k nepříčetnosti. Stateční nesmyslně umírali a skuteční viníci si dál chodí mezi námi. Bojí se projevit, co jsou zač, přiznat odpovědnost." Otočil se do tmy a právě v tu chvíli řekl: "A to je podle mě vrchol zbabělosti."
 
Ishiguro, Kazuo. Malíř pomíjivého světa. Praha : Argo, 1999. Strana 50.



Kazuo Ishiguro je britským literárním autorem, jehož kořeny sahají do Nagasaki, kde se v roce 1954 narodil. V šesti letech se jeho rodina usadila v Británii, kde se jeho otec věnoval oceánografii. Raná tvorba je svázána s japonskou inspirací – A Pale View of Hills ( 1982 ), popisující příběh "hibakuši"/ atomové vdovy, stejně jako An Artist of the Floating World ( 1986 ) o malíři, jež se zaprodal císařské mašinerii. Nejznámějším a zároveň prvním "nejaponským" románem, oceněným Bookerovou cenou je Soumrak dne ( The Remains of the Day, 1989 ). Na Bookerovu cenu byly navrženy i další romány – pro rok 2000 to byla elegie When We Were Orphans ( 2000 ) a román Never Let Me Go ( 2005 ) pro rok 2005. Poslední zmíněný román byl zfilmován Markem Romanekem v roce 2010 ( v hlavních rolích Carey Mulligan a Keira Knightley ). 8 nominací na Oskara získala filmová podoba Soumraku dne v roce 1993 od režiséra Jamese Ivoryho ( v hlavních rolích sir Anthony Hopkins a Emma Thompsonová ). Zatím poslední knihou jsou Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall ( 2010 ).

Komentáře