Cesta - Cormac McCarthy


Cesta pro mne byla prvním literárním seznámením se slavným americkým spisovatelem Cormacem McCarthym. Román ověnčený Pulizerovou cenou vznikl v roce 2006 a představuje tak nejmladší dílo tohoto věhlasného autora.
Cesta je románem odehrávajícím se v blíže neurčené postapokalyptické budoucnosti, v níž otec se synem bojují o přežití. Dvojce prochází nehostinnou krajinou, černým spáleništěm a doufá v dosažení svého cíle – moře. Země na svých bedrech nese poslední zbytky lidské civilizace, které se snaží přežít často nejbrutálnějším způsobem na úkor ostatních přeživších. Dvojce putuje s nákupním vozíkem, kam ukládá všechny své cenné předměty – jako kanystr s vodou, konzervy a přikrývky na zahřátí v kruté zimě. Ačkoli postupují k moři, je jasné, že je tam žádná spása nečeká. Realita se proměnila v místo, kde není naděje ani víra v lepší zítřek. Po cestách se potulují poslední zbytky lidské rasy, které v pudu sebezáchovy a dle prastarého zákona silnějšího, neváhají sníst své druhy. Hlavním úkolem otce a syna tak je, vyhnout se těmto nebezpečným živlům. Sporými vzpomínkami se dozvídáme o synově matce, která vizi ponuré budoucnosti neunesla a raději se ihned zastřelila. Otec třímá revolver s pár náboji a rozvažuje, zda by byl schopen v případě nebezpečí svého syna ochránit a zastřelit ho. Cesta ohořelou krajinou s sebou nese děsivé výjevy rozsetých mrtvých těl a zabitých lidí. Dvojce sice přichází k moři, ale nic ji zde nečeká, naopak, otcovi zdravotní problémy se zhoršují natolik, že jim podléhá. Syn je zanechán na pospas bídné budoucnosti na zpustošené zemi. Chlapce se ujímá blíže neurčený muž, který s ním odchází.
Cesta je románem v první řadě o putování samotném. Nedozvídáme se z něj, co způsobilo zkázu země, ani kdo je za ni zodpovědný. Nevíme, kolik lidí přežilo, ani jestli vůbec mají šanci na přežití. Od katastrofických románů se kniha odlišuje tím, že popisuje putování dvojce ne následně po zániku světa, tak jak jej známe, ale až několik let poté, co na zemi zůstávají poslední zbytky lidské rasy. V kontextu přečtených knih je tak Cesta jakýmsi pomyslným pokračováním Dne trifidů, jakožto pochmurná a místy až děsivá vize postapokalyptického světa několik let po globální katastrofě.


Cormac McCarthy se narodil v roce 1933. Vyrůstal v Tennessee, ale později se přestěhoval do Texasu a Nového Mexika. V roce 1992 si mezinárodní věhlas zasloužil knihou Všichni krásní koně. Tzv. Pohraniční trilogii doplňují ještě romány. Hranice (1997) a Cities of the Plain (1998). Román Tahle země není pro starý byl úspěšně zfilmován bratry Coenovými. Dalšími romány jsou: Dítě Boží a Krvavý poledník.


Komentáře