Franz Werfel - Příběh života – Peter Stephan Jungk

Po delším čase jsem opět v Levných knihách narazila na knihu, kterou jsem zkrátka musela mít. Jedná se o biografii Franze Werfela od kalifornského spisovatele P.S. Jungka.

Ve velké oblibě mám německy píšící spisovatele přelomu 19. a 20. století, především ty, kteří přináleží k vídeňské tradici. Mým vůbec nejoblíbenějším autorem je Stefan Zweig. Před rokem jsem kvůli bakalářské práci objevila také výborné dílo Arthura Schnitzlera. Franz Werfel patřil k pražskému kroužku německy píšících spisovatelů jako např. Max Brod nebo Franz Kafka, ale většinu života strávil ve Vídni a všichni výše zmínění spisovatelé se znali a často byli i přáteli. Číst o Werfelovi je jako číst o společném odkazu tradice spisovatelů zaniklého světa.
Werfel se narodil v Čechách, jeho rodina byla židovského původu a otec vlastnil rukavičkářskou firmu. Werfel rád vzpomínal na svá školní léta, především ale na toulky po nočních podnicích a na vysedávání v kavárně Arco se svými přáteli. Vojenské službě se Werfel úspěšně vyhýbal, ale nakonec byl odvelen na Haličskou frontu. Poté jej přeložili do válečného tiskového střediska podobně jako Stefana Zweig. Jeho životní láskou byla proslulá Alma Mahlerová. Tato rozporuplná žena byla vdovou po skladateli Mahlerovi (taktéž českého původu), navázala vztah s bouřlivým Oscarem Kokoschkou, ale nakonec se znovu provdala za W.Gropia (zakladatel Bauhausu). Po rozvodu navázala vztah s Werfelem, kterého si nakonec i vzala. Předtím jej však donutila, aby vystoupil z židovské obce, neboť Alma celý život zastávala antisemitské názory. Werfel byl na této ženě psychicky závislý a často dal na její rady, jak v životě, tak v literatuře.
 
Kniha líčí Werfelův literární vzestup i období, kdy se dostal na seznam nežádoucích autorů a jeho knihy byly nacisty páleny na hranici. Ve vyprávění o Werfelovi nechybí podrobnosti o tom, jak vznikaly jeho knihy jako např. arménskou genocidou přímo inspirovaný román Čtyřicet dnů, Bleděmodré ženské písmo, Ne vrah, zavražděný je vinen a další. Jungk sleduje Werfelovu životní cestu až do Ameriky, kde nakonec v Los Angeles 26. srpna 1945 zemřel.   
Kniha o Franzi Werfelovi mě mile překvapila. Dočkala jsem se také drobných pasáží pojednávajících o Stefanu Zweigovi, Arthuru Schnitzlerovi a dalších. Tento životopis je vzorovým příkladem, jak by správná biografie měla vypadat. Kniha je opatřena rozsáhlým poznámkovým aparátem, který je umístěn na konec knihy, takže text rozšiřuje, ale zbytečně neruší. Samozřejmostí je chronologická tabulka a fotografie. Zpracování textu je čtivé, s důrazem na podstatné prvky určující Werfelův život. Vyprávění je citlivě uváděno do historického kontextu jako anšlus Rakouska, nástup Hitlera k moci, apod. V neposlední řadě musím zmínit poslední odstavce kapitol psané kurzívou. Ty jsou totiž návratem do současnosti, v nichž se autor knihy vydává na místa, kde Werfel žil, rozmlouvá s pamětníky a probírá se krabicemi s množstvím fragmentů Werfelova díla a života.  

Komentáře

Unknown píše…
Děkuji, vypadá to zajímavě :) Pokud ještě bude, také si pořídím.
GreenMagritte píše…
Ještě jsem pár kousků viděla (v Brně), za plných 29,-Kč :)