Jak číst dobré knihy a zbytečně přitom neutrácet


Často slýchám, že lidé nečtou mimo jiné i proto, že knihy jsou dnes drahé a nemůžou si je dovolit. Ceny dnešních knih stále stoupají, ostatně jako ceny snad všeho. Chápu, že je to způsobeno jednak vysokým DPH, ale často také snahou knihkupců a nakladatelů co nejvíce vydělat. Věřím ale, že ten kdo má knihy rád, si k nim vždy nějakou cestou najde. A tady je sbor jednoduchých rad, jak si obstarat knihy a zbytečně přitom neutrácet…

1) Nevybírejte knihy neuváženě
Stalo se to každému z nás: v knihkupectví sáhnete po knize, která vás zaujala obalem/obsahem/autorem… Pustíte se do čtení a zjistíte, že se vám ta knížka vůbec nelíbí a že jste vybrali špatně. Jednak řešíte, kam s knížkou do už tak přecpané knihovny a je vám líto vyhozených peněz.  
Nové knihy nakupujte s obezřetností a nenechte se nalákat mediální masáží. Pokud si nejste jisti, dejte na doporučení blízkých či přátel s podobným vkusem jako je ten váš. Osobně si nové knihy kupuji pouze u mých nejoblíbenějších autorů, u nichž vím, že nebudu zklamaná, např. Haruki Murakami.

2) Pokud nemusíte, nenakupujte knihy v kamenných prodejnách.
Věřím, že tuto radu nemusím nikomu, kdo je na blogu potažmo na internetu jako doma. Knihy jsou výborným zbožím, které můžete pořídit v e-shopu a nemusíte přitom utrácet tolik jako v kamenné prodejně. Přijatelné ceny na internetu jsou způsobeny tím, že knihy jsou ve skladech, kde není zaměstnáno tolik lidí, knihy nemusí být nikde umísťovány, není potřeba prodavaček,…atp. Celkově se snižují náklady, které se příznivě podepisují na ceně. Pokud knihu nepotřebujete ihned, objednejte ji přes internet. Já to obvykle dělám párkrát do roka nárazově, při větším objemu knih totiž často neplatíte poštovné. Kupříkladu na Vánoce každoročně ušetřím na knihách stovky korun.

O dobrých e-shopech s knihami si povíme někdy příště

3) Když musíte nakupovat v kamenné prodejně, vybírejte dny slev
Odlivem zákazníků do internetových e-shopů, si knihkupci začali uvědomovat nutnost pořádání různých slevových akcí, aby tak nalákali zákazníky zpět do kamenných prodejen. Kupříkladu po novém roce byla v knihkupectví Academia inventura, takže vše bylo levnější o 20%. Nevím jak teď, ale v knihkupectví Librex byly knižní čtvrtky, kdy platila sleva taktéž 20%. Slevové akce se dají vychytat také u Dobrovského. U Barviče a Novotného si na žádné akce nevzpomínám.

4) Čas od času věnujte pozornost zlevněným knihám a Levným knihám
Velmi často se mi stalo, že jsem na zajímavé kousky narazila ve výprodejích a zlevněných knihách. Je pravda, že poměr levného braku je mnohonásobně vyšší, ale i zde se dají najít skutečné klenoty za zlomkovou cenu. Zlevněné knihy najdete skoro v každém knihkupectví.
Čas od času nahlédněte také do Levných knih. Opět platí, že se musíte prodírat knižní produkcí na hraně odpadu, ale i zde můžete velmi dobře nakoupit. Sama jsem zde narazila na výborné knížky, o kterých ale napíšu v samostatném článku.     

5) Využívejte kamenné či internetové antikvariáty
V tomto případě ušetříte, když nakoupíte v kamenném antikvariátu. Pozor ovšem, kde nakupujete. Ne všechny antikvariáty jsou levné, většina z nich (především ty, které sídlí v centru města) jsou předražené a často tu koupíte knihu za 200,-Kč, přičemž ji knihkupec odkoupil doslova za pár korun. Chce to zkoušet a v cenách knih se alespoň trochu orientovat a nekupovat zbytečně drahé kusy.
Antikvariáty jsou obecně výborným zdrojem klasiky. Pokud tedy máte rádi klasickou beletrii, nakupujte ji zde a zbytečně neutrácejte za nová vydání. Ve většině případů jsou staré vydání v lepší vazbě a na kvalitnějším papíře než dnešní produkce (bohužel). Stav knih si můžete prohlédnout, ale vzhledem k výše uvedené obvyklé kvalitě, zpravidla narazíte na velmi dobré kousky. Často se mi stalo, že knihy byly ještě „neproříznuté“.

6) Zařiďte si průkazku do knihovny
Toto je samozřejmě úplně nejlepší způsob, jak číst a moc přitom neutratit. Členský příspěvek na rok stojí obvykle tolik co ani ne jedna kniha. Je pravda, že musíte být trpěliví, co se týče nových knih, protože jsou věčně rozebrány. Mně to zas až tak nevadí, protože čtu většinu klasickou beletrii, která je běžně k dostání. U ne-novinek si často můžete dobu půjčení prodloužit, takže vám nic nebrání půjčit si 10 knih a mít na dva měsíce pokoj.
Knihovny jsou na tom samozřejmě mnohem lépe ve městech, kde je velký výběr. Menší či vesnické knihovny jsou na tom už hůř co co výběru, ale stále platí, že je to nejlevnější způsob, jak si obstarat knihy, i když máte hluboko do kapsy.

Komentáře

Unknown píše…
Naprosto souhlasím :)
Ačkoli musím říct, že i když se mi nějaká kniha při čtení přestane líbit, odložím ji a zkusím přečíst třeba o pár let později.. často se mi stává, že s odstupem se mi zdají skvělé :)