Pán much – William Golding (# 494)

Klasika britské literatury, která na první pohled vypadá jako idylický příběh o tom, jak malí kluci ztroskotají na ostrově a prožívají dobrodružství…

Skupinka chlapců se v blíže neurčené době ocitne na neobydleném ostrově v Pacifiku poté, co je jejich letadlo, které je mělo evakuovat po výbuchu atomové pumy, sestřeleno. Příběh anglických školáků započíná jako hra na dospělé, jako robinsonovsky laděné dobrodružství, avšak brzy se ve skupině vydělují dva odlišné principy, které stojí ve vzájemné opozici. Kolektiv si demokraticky zvolí vůdce Ralpha, který uvažuje pragmaticky a racionálně v zájmu celé skupiny. Vůdcovství ale neuznávají všichni a proto se formuje skupina lovců v čele s Jackem, který touží po moci. Rozvahu, střídmost a inteligenci představuje pro skupinu chlapec Čuňas, který však postrádá vůdcovství a proto jsou jeho názory často neprávem opomíjeny.
Slibně počínající demokracie se brzy začne hroutit především vlivem rozkolu mezi dvěma silami – Ralphem a Jackem. Oproti kultivovanosti a touze po shodě stojí Jackova touha po moci, krvavé divošství a snaha o ovládání všech ostatních. Cílem obou skupin jsou Čuňasovy brýle, které mají pro všechny existenční důsledky, neboť se jimi zakládá oheň. Zběsilý boj o brýle potažmo o oheň se vyhrocuje, poslední zábrany berou zasvé a to, co začalo jako nevinné dobrodružství, končí jako otřesný příklad iracionálního běsnění a lidského zla.
Golding si změrně vybral skupinku britských chlapců, aby zbořil mýtus o „čestném britském chlapci“. Ne nadarmo je zde spojitost s oblíbeným viktoriánským románem Korálový ostrov s hlavními postavami Ralphem a Jackem, který popisuje, jak chlapci všem nástrahám „čelí s čítankově příkladnou britskou chrabrostí a křesťanskou ctností, takže v závěru nad jejich hlavami září aureola dokonalosti“ (Nenadál, Radoslav. Od barbarství k civilizaci nebo opačně?. In Pán much. Praha : Naše vojsko, 2010. S. 250). Elementární skupina chlapců Goldingovi slouží k popsání základních protichůdných tužeb v lidské společnosti. Na jedné straně je zde snaha žít v míru, demokracii a uznávat morální hodnoty, nakonec ale vítězí právo silnějšího, vyhrožování a prosazování vlastního názoru bez ohledu na ostatní. Pán much tak představuje mistrnou analýzu konfliktu mezi jednotlivcem a skupinou, mezi demokracií a diktátorstvím.


William Golding se narodil v St. Columb Minor 19. září 1911. Od roku 1940 se účastnil válečných bojů a účastnil se také potopení německé válečné lodě Bismarck. Po válce se dal na učitelskou dráhu, jeho zkušenosti s výchovou mladých chlapců dobře zužitkoval v nejslavnějším románu Pán much. Pro většinu jeho děl je typický svár mezi dobrem a zlem v lidském nitru. Je autorem knih jako Dědicové o vyhlazení neandrtálského člověka, Volného pádu nebo Věže, alegorického příběhu o lidské vůli. Golding zemřel v roce 1993, deset let předtím získal Nobelovu cenu za literaturu.  

Komentáře

Sherylis píše…
Tolik zajímavých knížek a tak málo času...
Vrána píše…
Tuhle knížku mám moc ráda. Nevím proč, ale takovéhle depresivnější knížky se mi moc líbil.