Novinky z knižního světa (Pamuk, Murakami, Eco)

Dnes bych ráda zmínila čtyři události z literárního světa, které mě v poslední době oslovily.

První událostí je návštěva Orhana Pamuka v rámci Festivalu spisovatelů, držitele Nobelovy ceny, o jehož knize Pevnost jsem psala zde. Dnes probíhá jeho autogramiáda v Paláci knih Luxor v Praze. Aktuálně mu vyšla nejnovější kniha Muzeum nevinnosti. Konečně zajímavá autogramiáda, bohužel v Praze, v Brně se opět konají autogramiády ala spisovatelé andělské literatury.



Druhou událostí je blížící se večer vyhlášení cen Magnesii Litery, v niž bych ráda upozornila na Velké dobrodružství Pepíka Střechy od Pavla Čecha, nominovaný na Litera za knihu pro děti. Na objev roku byla mimo jiné za překlad (Alena Dvořáková) nominována kniha Suttree od Cormaca McCarthyho. Slavnostní večer se bude konat 24.04.2013



Zaujala mě také zpráva o tom, že Umberto Eco změnil některé pasáže ve Jménu růže. Tento román byl vydán před více než 30 lety a představuje postmoderní literární ikonu. Jeho upravená verze již v Itálii vyšla, český překlad se chystá na příští rok. V knize byly zkráceny či vyškrtnuty citáty, seznamy a výčty. Změny se týkají i samotných postav, které se Ecovi zdají příliš středověké. Odlehčena byla i Cypriánova večeře. Můžeme si o tom myslet, co chceme, avšak dílo je vždy autorovo a on jediný má právo s ním nakládat i takovýmto způsobem.




A poslední horká novinka se týká nejnovějšího románu od Haruki Murakamiho Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho roky putování, který si Japonci již mohli přečíst a diskutovat o něm. Děj se odehrává po ničivé vlně tsunami v roce 2011 podle autorových slov má přinést povzbudivá slova.

Komentáře

Unknown píše…
Tak poslední jmenovaná kniha mě zaujala, na tu se asi blíž podívám.. jinak jméno růže jsem nesnášela :D Ještě jsme se na základce museli dívat na film.. nevím kdo se víc styděl, jestli mi nebo učitelé :D
GreenMagritte píše…
Já mám naopak Jméno růže ráda, jak knihu tak film. Ve škole nás do toho nikdo nenutil :)