Mrtvá a živá - Daphne du Maurier (# 389)


Příběh je líčen z pohledu mladé nezkušené dívky, která pobývá v Monte Carlu jako společnice protivné paní Van Hopperové. V době její nemoci se sbližuje s bohatým vdovcem Maximem de Winterem, který ji nečekaně požádá o roku.

Mladý zamilovaný pár prožívá idylické líbánky, ale zlom přichází s návratem na Maximovi sídlo v Manderley, honosného zámku zasazeném do divoké anglické přírody. Nová paní de Winterová nemá svoji pozici vůbec jednoduchou, zámkem jakoby neustále obcházel duch zesnulé Rebeky a všichni jí dávají najevo, že jejích půvabů, schopností a sebevědomí nikdy nemůže dosáhnout. Mladičká manželka je postavena před řadu překážet a zlomyslností personálu, hlavně staré paní Denversové, která Rebeku vychovávala od kolébky a nemůže se přenést přes její smrt. Tragické události jsou neustále rozdmýchávány a mrtvá Rebeka jakoby stále měla moc nad celým panstvím.

Zlom přichází až s nalezením Rebečiny plachetnice a nových zjištění, které by snad mohly zpochybnit její smrt na moři jako pouhou náhodu. Manželé stojí na pokraji katastrofy, která dává nečekaně průchod jejich citům a přese všechno je nakonec spojí.


Román Mrtvá a živá jsem si chtěla přečíst už dlouho, ale přiznávám se, že jsem měla trochu problém s tím, kam jej zařadit. Vždycky jsem měla pocit, že je to trochu červená knihovna, i vzhledem k tomu, že tento román obvykle vychází v romantických řadách nakladatelství (vyjma podařené nové řady od Motta). Zařazení románu mezi 1001 knih mě trochu uklidnilo, že se o červenou knihovnu přímo nejedná, i když mnoho pasáží je opravdu anglickou romancí se vším všudy. To čím je ale kniha jiná, jsou prvky napětí, až detektivní zápletky. Chápu, že by někdo mohl mít problémy s první částí knihy, která je možná až moc rozvleklá, ale zato druhá část knihy se čte jedním dechem. I přesto, že jsem se bavila, na víc než 4 z 5 to nebude. Mimochodem byla tato kniha několikrát zfilmována a jednou z verzí je také film od Alfreda Hitchcocka z roku 1940, který zfilmoval také jinou knihu od Daphne du Murier a to Ptáci.     

Daphne du Maurier se narodila roku 1907 v Londýně v umělecké rodině (otec byl divadelní ředitel a dědeček Georg du Maurier byl spisovatelem a malířem). První články začala psát v roce 1928 a o čtyři roky později vyšel její první román duch lásky. Mezi nejpopulárnější spisovatelky své doby ji katapultoval až román Rebecca (česky Mrtvá a živá), který vyšel v roce 1938. Většinu svých knih situovala do Cornwallu, milovanému kraji. Ve svých knihách se proplétá romance s detektivním napětím, hororem a prvky gotického románu. V roce 1969 byla Daphne du Maurier vyznamenána Řádem Britského impéria. O dvacet let později zemřela. 


 

Komentáře