Jan Švankmajer - Možnosti dialogu / mezi filmem a volnou tvorbou

Po delší době jsem opět zavítala do města, kde jsem trávila svá studijní léta a to do Olomouce. Bylo by zbytečné psát o tom, že Muzeum moderního umění pořádá výstavy, které překračují regionální úroveň a řadí se k těm nejlepším v České republice. Osobně jsem se o tom přesvědčila na výstavách: Emil Filla / 1882 - 1953 a Victor Vasarely / Ze sbírek Janus Pannonius Múzea v Pécsi. Z poslední doby bych ráda zmínila i výstavu Od Tiziana po Warhola | Muzeum umění Olomouc 1951—2011.

V současné době můžete navštívit další výbornou výstavu a to: Jan Švankmajer / Možnosti dialogu | Mezi filmem a volnou tvorbou. Výstava s velkým množstvím různorodých exponátů mapuje 40 let tvorby předního představitele českého filmu a výtvarné scény.

Najdete tu řadu koster fantaskních tvorů, koláže, různé podivuhodné objekty, stejně jako  promítané Švankmajerovy filmy. Nechybí ani Otesánek a kulisy z filmu Něco z Alenky.  

Ředitel muzea Michal Soukup sdělil, že o výstavu Jana Švankmajera usilovali několik let, protože o jeho dílo je velký zájem. Olomouc se tak s výstavou zařadila mezi několik světových metropolí jako Tokio, Moskva a Londýn.

Návštěva je možná do 15.09.2013








A nakonec sladká tečka v cukrárně Mahler... (doporučuju :)


Komentáře