Šinkl a jeho velká síla - Rosinski, van Hamme

Dvojice Grzegorz Rosinski (kresba) a Jean van Hamme (scénář) je v našich končinách známá především příběhy o Thorgalovi. V roce 1988 vytvořili ale neméně zajímavý komiksový příběh o J´onovi z rasy šinklů, který jako jediný přežije bitvu tří nesmrtelných – Barr-Finda Černé ruky, Jargotha Voňavky a Kyklopky Zembrie.
 
Ubohý šinkl lituje sám sebe, ale to ještě netuší, že si jej jako vyvoleného vybere sám Stvořitel světů v podobě černého monolitu (podobnost s Vesmírnou odyseou čistě náhodná :)) a přikáže mu, aby nastolil v zemi Daar mír, jinak bude zničena.
O své roli spasitele zprvu pochybuje, ale když pozná G´wel také z rodu šinklů, která ho svému lidu představí jako mesiáše, musí na své bedra chtě nechtě přijmout osud celé země. J´ona na jeho cestě doprovází G´wel, se kterou by se J´on nejraději oddával tělesným rozkoším než záchraně světa. J´on putuje do Mag melu, aby zvěděl tajemnou věštbu Volgy, jak má navrátit mír do země Daar a ukončit lité boje mezi třemi nesmrtelnými.
Šinkla čeká ještě celá řada dobrodružství, třeba když unikne smrti v aréně Jargotha Voňavky, kde má být roztrhán divokými tavaly nebo když skutečně originálním způsobem nalezne cestu ven z nicoty… J´on skutečně dosáhne toho, aby tři nesmrtelní složili zbraně, ale závěr přináší dva nečekaně silné zvraty, o které bych nerada ochuzovala případné čtenáře.

 

Šinkl a jeho velká síla je dnes už legendárním komiksem, který přináší nádherné a propracované kresby společně s neotřelým scénářem s opravdu překvapivými nápady. Šinkl je komiks, který překvapí vtipem, strhujícím dějem i neočekávanými zápletkami, originální jsou i samy postavy a situace jako například věštění Volgy pouze ve stavu sexuální rozkoše, ale také sama postava J´ona. Ten je sice hrdinou, ale ne tím klasickým komiksovým rekem, ale líným a pochybovačným šinklem z lidu. Příběh, který se čte jedním dechem, není pouze velkým dobrodružstvím, ale obsahuje také až nečekaně vážnou a existenciální rovinu. A stejně jako u Thorgala si říkám, jak nádherný film by podle tohoto báječného komiksu mohl vzniknout…



Komentáře