Kniha léta - Tove Janssonová (#665)

Tove Janssonová je známá především svými knihami o skřítcích Muminech, přestože napsala deset románů, které patří ve Švédsku ke klasice. Nejinak tomu je i v případě Knihy léta.
 
V této knížce Tove Janssonová literárně zpracovala své vzpomínky z dětství, když trávila letní měsíce na pustém ostrově Klovharun ve Finském zálivu. Hrdinkou je šestiletá holčička Sofie, která na ostrově pobývá s tatínkem a babičkou, jelikož jí zemřela matka.
 
Kniha je v postatě zachycením vztahu mezi babičkou a malou vnučkou, která je občas nesnesitelná a drzá, a babičku neúnavně nutí do dobrodružných aktivit. Jsme tak svědky, jak si vybuduji v zátoce malé Benátky, nebo se vkradou do cizí chatky, apod. Každá si po svém užívá drsné ostrovní krajiny, v níž je zážitkem i prosté vypučení květiny.
 
Janssonová zachycuje atmosféru léta a křehkého vztahu mezi babičkou a vnučkou, který je prostý sentimentality i přibarvování. Z knihy je cítit vlhký vzduch moře i měkkost zeleného mechu a není tedy příliš těžké přijít na to, jaké prostředí Tove Janssonovou inspirovalo k napsání příběhů o světě Muminů.
 

Komentáře