Holub - Patrick Süskind (#809)

V roce 1987 byla poprvé vydána novela Holub německého autora Patricka Süskinda, který se proslavil hlavně vynikajícím románem Parfém: Příběh vraha.
 
Krátký příběh oplývá atmosférou úzkosti, paniky a zvláštní naléhavostí a odehrává se v horizontu čtyřiadvaceti hodin. Padesátník Jonathan Noel žije svůj malý, přesně určený život. Pracuje jako ochranka v bance a jeho dny jsou si podobny jako vejce vejci, každodenní rituály jeho život téměř zmechanizovaly. Z kusých informací se dozvídáme, že byl vojákem v Indočíně a jeho rodiče zahynuli v koncentračním táboře.  Jonathan se upíná ke své skromné garsonce, ve které se cítí v bezpečí a čerpá z ní duševní rovnováhu… Až jednoho dne jej přede dveřmi překvapí holub…
 
 …a svět Jonathana Noela se začne točit opačným směrem. Zdánlivě banální příhoda naruší Noelův poklidný život a převrátí jej naruby. V průběhu několika hodin začne spřádat plán na to, jak se dostat z bytu, kde přede dveřmi trůní nezvaný host, zda se do něj vrátit, jak splatit hypotéku, jak dál žít… Jonathan Noel se poprvé v životě naplno nesoustředí v práci, dělá chyby a zdá se, že se také zamýšlí nad platností vlastní existence. Ačkoli je přítomnost holuba před bytem naprostou bezvýznamnou náhodou, které se dennodenně stávají i ostatním lidem, v životě Jonathana Noela představuje jeho vlastní přerod.
 
 
Děj novely leckoho překvapí svojí prostou zápletkou, avšak právě bezvýznamnost samotné příhody s holubem na prahu, je spouštěcím mechanismem Noelova přechodu od starého života do nového. Holub se tak v novele stává zástupným symbolem pro okamžik, který se sice zvenčí může zdát jako fádní a bezvýznamný, avšak nese důležitý zárodek životní změny.
 
Jonathane Noeli,“ pronášel sám k sobě, „byl jsi dva roky vojákem v Indočíně a zvládls tam lecjakou choulostivou situaci. Když sebereš veškerou svou odvahu a veškerý svůj důvtip, když se náležitě ozbrojíš a když budeš mít štěstí, pak by se ti měl podařit výpad z tvého pokoje. Ale co dál, když se podaří? Co když skutečně obejdeš to hrozné zvíře přede dveřmi, bez újmy se dostaneš ke schodišti a budeš v bezpečí?“
 
Süskind, Partick. Holub. První vydání. Praha: Academia, 1995. Strana 26.
 
 

Komentáře