Hořký měsíc – Pascal Bruckner (Kniha měsíce září 2013)

Knihou měsíce září je román Hořký měsíc od Pascala Brucknera, který proslul především svojí stejnojmennou filmovou podobou od režiséra Romana Polanského.

Příběh se odehrává na palubě zaoceánské lodi, která má mladý manželský pár Didiera a Beatrice donést až k bráně Indie, kterou oba touží poznat. Jejich bezdětné manželství se po sedmi letech utápí ve stereotypu a právě cesta do Orientu, kterou si oba nekriticky líčí, je má z této fádnosti manželského života vytrhnout. A skutečně dojde k události, která jejich vztah nadobro změní – není to však vlivem romantické plavby, ale přítomností zvláštního páru – invalidy Franze a jeho atraktivní ženy Rebeky.
Franz v Didierovi nalézá zprvu dobrovolného a později nuceného posluchače příběhu o něm a jeho ženě Rebece. Je to příběh o jejich romantickém seznámení, zamilovanosti, vášni, ale také nenávisti, lsti a ponížení. Zdá se, že Franz a Rebeka spolu prožili všechny vrcholy lásky, o to silnější však byly všechny pády, které následovaly.

Franzovo vyprávění a Rebečina koketnost v Didierovi zažehnou touhu po milostné aféře. Didier se zamýšlí nad svým nudným životem a rozhodne se Rebeku získat i za cenu ztráty Beatrice. Franzovo vyprávění mu však má být důrazným varováním, s jakou nebezpečnou dvojicí se pustil do křížku…

 
Hořký měsíc bývá často zařazován do seznamu knih, které prosluly odvážnými erotickými pasážemi jako např. Lolita, Pianistka a další. V knize je těchto pasáží opravdu dost, ale není to nic pro čtenářky 50 odstínů šedi. Erotické pasáže často vyvolávající lehkou nevolnost zde neplní účel erotického rozptýlení nebo šoku, ale opravdového a drásavého vylíčení toho, kam až bažení po slasti a zbožňování může dojít. I ve filmu jsou erotické scény de facto líbivé, a jestliže je vrchol obscénnosti čuník na statku, bude čtenář asi mírně šokován. Líčení geneze vztahu od romantických gest po zničující sebedestrukci je zde vylíčen v surové dokonalosti. Zrcadlem divokého vztahu Franze a Rebeky je typický maloměšťácký a pár Beatrice a Didiera, jehož pevnost se má teprve prověřit.  

Komentáře