Interview s upírem – Anne Riceová (#697)

Román Anne Riceové se proslavil především díky filmové podobě s Bradem Pittem, Tomem Cruisem a Kirsten Dunst a zřejmě ani já sama bych tuto knižní předlohu neznala, kdyby se neobjevila na pultech Levných knih.
 
Louise, majitel panství Pointe du Lac, se stává upírem po sebevraždě svého bratra, když jej jedné noci navštíví upír Lestat, aby zabral jeho majetek a učinil z něj svého následovníka. Louise brzy přichází na to, že nemusí zabíjet lidi, ale postačí mu krev ze zvířat, na rozdíl od Lestata, který často pořádá krvavé orgie. Louise čím dál pociťuje určitou vykořeněnost, neboť už není člověkem a nezapadá ani do komunity upírů, která mu není schopná odpovědět na otázky jeho existence a původu jeho moci a síly. Ve slabé chvíli, kdy touží po krvi, objeví u zemřelé matky sirotka, ze kterého učiní také upíra. Claudie ač mentálně vyspělá zůstává vězet ve svém dětském těle, což však nic nemění na lásce, kterou pociťuje k Louisovi. Je jen otázkou času, kdy se zbaví Lestata. Jeho odstranění však vůbec není tak definitivní, jako si dvojice myslela. Louise se s Claudií vydá do Evropy pátrat po svém původu, kde je však dohání Lestatův stín a Claudie za to zaplatí svým životem.
 
Interview s upírem je knihou, která má své silné momenty jako je zabití Lestata, děsivá mise ve Varně a východní Evropě, nebo také sebevražda bratra, která se se svým náboženským podtextem zdá jako silný motiv, který pak bohužel není dále rozvíjen. Na druhou stranu je román značně rozkolísaný co do napínavosti, ale hlavně co do určité harmonie. Některé pasáže jsou zbytečně dlouhé, je nakousnuto mnoho motivů, ačkoli jen málo je jich propracováno. Nevím, zda je to překladem či originálem, ale v některých pasážích jsem vůbec nepochopila, o čem je vlastně řeč. Ač se autorka snaží také o filozofické ponory, nejsou vždy kompaktní a je jich až příliš mnoho na to, aby čtenář pochopil, že Louise je vyhnanec ve světě lidském i upírském. Nemůžu říct, že by mě příběh nebavil, naopak jsem ocenila drzé odříznutí od typických upírských klišé (krucifix, česnek, atp.) a vizi určité upírské evoluce, ale závěr byl neuvěřitelně nudný, což má samozřejmě rozhodující vliv na samotné hodnocení. Interview je originální vyvázáním z určité fádnosti upírského světa a otře se také o nevšední témata (homosexualita mezi upíry, nenaplnitelnost lásky mezi Louisem a dívenkou Claudií), avšak celkově působí zkrátka nevyváženě a nedospěle. Jeho silnou stránkou je enigmatická kulisa New Orleans a silný vliv na další literaturu věnující se upírské tematice.

Komentáře