Číňan – Henning Mankell

Henning Mankell je švédským autorem detektivních příběhů, v nichž často vystupuje postava neohroženého inspektora Wallandera. Mankell působí také jako divadelní režisér a manažer a to nejenom ve své rodné zemi, ale také v Mosambiku, kde vede divadelní soubor Avenida. Henning Mankell žije s Evou Bergmanovou, dcerou slavného režiséra a sám o sobě říká, že je jednou nohou ve sněhu a druhou v písku.

V románu Číňan je vyšetřování svěřeno nikoli do rukou slavného Wallandera ale švédské soudkyni ve středním věku Brigittě Roslinové. Ta se jednoho dne dozví o brutální vraždě devatenácti lidí v opuštěné vesnici na severu Švédska, kde kdysi vyrůstala její matka. Brigitta Roslinová se brzy dostává na stopu možného vraha, který zůstává policejním orgánům skryt. Příběh má více rovin, z nichž jedna nás přesouvá zpět v čase k výstavbě železnice v Americe, která byla vykoupena krví černochů, indiánů i unesených čínských rolníků a dostáváme se také k politické situaci dnešní Číny, která hledá v Africe nové zdroje půdy a financí.


Ačkoli detektivky nečtu, po románu Číňan jsem bezděky v knihovně sáhla ze zvědavosti a přání si přečíst něco vyloženě oddechového. Už jsem se chystala, že knihu netknutou vrátím, když jsem se začetla do prvních pár stran… a už jsem knihu musela dočíst. Hlavně začátek knihy je strhují, ale tempo postupem slábne. Nevadilo mi, že detektivní téma v příběhu ustupuje, abychom se více seznámili s Brigittou nebo s motivací vraha, ale to, co začalo rozmáchle, se zpomalí a konec na mě vyloženě působil hekticky, jakoby chtěl spisovatel příběh co nejdřív utnout. Postava soudkyně Roslinové byla představena úsporně, avšak dostatečně výmluvně. Detaily typu, že se uklidňuje nákupem drahých červených vín, nebo že se její manžel stal ze dne na den z advokáta průvodčím, jsou věrohodné a příjemně přibližují postavu čtenáři. Také jsem si užila výpravu do minulosti do míst vznikající americké železnice a krutého osudu Sana. Současná politická situace v Číně byla v románu podána jaksi neživotně a nevěrohodně, možná to bylo tím, že nebyly tolik propracovány postavy Chung a jejího bratra. Zcela nuceně a nedůležitě působila v knize snaha představit Brigittu Roslinovou jako kdysi mladou revoluční stoupenkyni Mao Ce Tunga (aby se tak zřejmě více umocnilo „čínské téma“). Kniha se mi i přes pár nedostatků líbila, ačkoli milovníky severské krimi může odradit to, že v této knize v prvé řadě o vyšetření vraždy vlastně nejde…

Komentáře