Den knih bez DPH

Svaz českých knihkupců a nakladatelů společně se všemi významnými subjekty knižního trhu pořádají dne 23.04.2014 akci "Knihy bez DPH".
 
Do akce se zapojí skoro všechna známá knihkupectví, v Brně je to Academia, Kanzelsberger a Barvič a Novotný, vyjma Dobrovského.
 
Hlavní důvody pořadatelů pro snížení DPH na knihy:
 
  1. DPH na knihy u nás dnes patří k nejvyšším na celém světě. Vedle Bulharska a Dánska nám žádná další země s vyšší DPH na knihy není známa. Přitom Dánsko dotuje knižní trh částkou v přepočtu 9 miliard českých korun, což je více než obrat celého našeho knižního trhu.
  2. Považovali bychom za moudré inspirovat se raději ve Velké Británii, která má DPH na knihy tradičně nulovou, nežli v Bulharsku, kde knižní trh prakticky neexistuje.
  3. V České republice bylo v roce 2012 na 5 400 veřejných knihoven, ve kterých se v tom roce odehrálo více než 66 milionů bezplatných výpůjček knih. Přitom se ve stejném roce jen cca 30 milionů knih prodalo.
  4. Z předchozího plyne, že s knihou zacházíme jako s veřejným statkem. Ať to tak je i nadále, ale konkurenci bezplatných půjčoven je třeba knižnímu trhu kompenzovat. Nižší DPH je k tomu ideálním nástrojem.
  5. Význam knih pro vzdělanost, kulturu obecně i národní kulturu, stejně jako pro čtenářskou gramotnost dětí a mládeže, je obecně přijatou skutečností.
  6. Často slyšíme argument, že nižší DPH na knihy by podpořila i brak. Nepodceňujme však české čtenáře. Opravdu mizerných nebo škodlivých knih vychází jen nepatrný zlomek. 
  7. Pornografie se přesunula na internet a neonacisté se momentálně vyjadřují primitivnějšími prostředky než knihami.
  8. Knižní trh je velice pestrý a široký a dotýká se všech generací a všech vrstev. Uplatnění v něm navíc nachází řada tvůrčích profesí: spisovatelé, překladatelé, pedagogové, vědci, výtvarníci…
  9. Rychlý růst DPH knih z původních 5 % na současných 15 % během posledních několika let nebylo možné promítnout plně do cen. Celý segment je tak hluboce podfinancovaný. 
  10. Výpadek DPH vybrané z knih při snížení o 10 % je rozpočtově nevýznamný.
 
 
Více o akci se dočtete na jejich stránkách:

http://www.knihybezdph.cz/index.php

Komentáře