Tři literární ztráty

Duben roku 2014 je bohužel měsícem, ve kterém nás opustili tři významní spisovatelé, připomeňme si je:

05.04.2014
Peter Matthiessen

Americký spisovatel, zenový mistr, cestovatel, dobrodruh, agent CIA a nositel Národní knižní ceny, to vše a nejen to byl Peter Matthiessen. Literát, který se osobně znal s Janem Masarykem, experimentoval s drogami, aby se ze závislosti vyléčil a začal vyznávat zen-buddhismus. Potomek skandinávských lovců velryb procestoval Tibet, Afriku či Jižní Ameriku, o čemž psal pro slavný New Yorker reportáže a také knihy (nejslavnější je Sněžný leopard). Přes třicet let udržoval korespondenční styk s indiánským aktivistou Leonardem Peltierem, uvězněným za vraždu dvou agentů FBI. O tomto tématu vznikla kniha V duchu Šíleného koně. Vydání svého posledního románu In Paradise se již nedočkal.
 
 
 
10.04.2014
Sue Townsendová
 
V 68 letech zemřela britská humoristická spisovatelka Sue Townsendová, která se proslavila sérií knih o Adrienu Moleovi. První kniha o tehdy třináctiletém teenagerovi spatřila světlo světa v roce 1982 a stala se národním bestsellerem. Kvůli zdravotním potížím nevznikly další díly, k dnešním osmi, které autorka zamýšlela. Překvapení vzbudil také její román Královna a já, kde satiricky líčí britskou královskou rodinu.
 
 
17.04.2014
Gabriel García Márquez
 
Včera zemřel významný kolumbijský spisovatel, celosvětově známý jako představitel  tzv. magického realismu, Gabriel García Márquez. Odešel s ním také jeho fiktivní jihoamerický svět plný neuvěřitelných postav a příběhů. Jeho nenapodobitelné a fascinující vyprávění čtenáři po celém světě znají především skrze román Sto roků samoty. Mne do svého pozoruhodného světa jednou pro vždy vtáhl Láskou za časů cholery.
 
 


Komentáře