Příběh Moleskine

Zápisníky podobné současným moleskinům byly velmi populární již v 19. století, kdy je vyráběly ručně rodinné knihařské firmy po celé Francii a dodávaly je do obchodů v Paříži. Kapesní zápisníky se staly brzy velmi populární i mezi umělci, kteří je proslavili a vytvořili legendu. Tehdy se jednalo o jednoduchý černý zápisník do kapsy se zaoblenými rohy, vnitřní kapsou a integrovanou gumičkou přes obálku. Praktický pomocník nejen na cestách v sobě uchovával náčrtky, poznámky a příběhy největších myslitelů a umělců minulých dvou století, mimo jiné Vincenta van Gogha, Pabla Picassa, Oscara Wildea či Ernesta Hemingwaye.

 
 

Nejdůležitější osobou v kontextu dnešních zápisníků Moleskine je však Bruce Chatwin, uznávaný anglický spisovatel a především autor cestopisů. Byl to právě Chatwin, kdo malé zápisníky nazýval moleskine a ve své knize Cesty písní (česky vyšlo roku 2000) vypráví příběh, jak v roce 1986 spatřil ve výloze svého oblíbeného papírnictví v Paříži nápis, že pravé moleskiny už nebudou k sehnání. Chatwin byl na nich svou tvorbou doslova závislý, a když v témže roce malá firma z Tours ukončila činnost, skoupil všechny zbylé exempláře, které mu však nestačily ani na cestu po Austrálii.


V roce 1997 se malé milánské nakladatelství zasadilo o to, aby umělecké hodnoty tohoto zápisníku neupadly v zapomnění, a obnovilo jeho tradici tím, že ho opět začalo vyrábět. Ve stopách spisovatele Chatwina se tak zápisník pod značkou Moleskine stal nezbytným protějškem digitálních technologií pro dnešní kreativce, novodobé cestovatele a strážce myšlenkových pokladů. I dnes je tedy Moleskine synonymem kultury, cestování, paměti, imaginace a osobní identity jak v reálném životě, tak v digitálním světě. Je to značka zápisníků, sešitů, diářů, inovativních městských průvodců, ale i tašek, batohů či psacích potřeb, které můžete využívat, jak zrovna potřebujete.

Zdroj: http://obchod.moleskine.cz/moleskine-cz/5-historie-moleskine

Komentáře