Někdo jiný. Kronika proměny – Imre Kertész

Imre Kertész je jediným maďarským nositelem Nobelovy ceny, kterou získal za knihu Člověk bez osudu. Holokaust, kterým spisovatel prošel jako mladík, je ústředním tématem i jeho dalších knih (Kaddiš za nenarozené dítě, Likvidace, Holokaust jako kultura).
 
V nejnovější knize Někdo jiný, která odkazuje ke slavnému Rimbaudovu aforismu „Já je někdo jiný“, autor předkládá osobní výpověď o hledání sebe sama skrze psaní. Útlou knihu (99 stran) tvoří jakési útržkovité zápisy deníkového charakteru věnující se literatuře, židovství, ale především identitě autora, který se snaží najít odpověď na to, kým je a kam patří. Kertész spoře promlouvá o turné po evropských metropolích a čtenáři předkládá množství až nestravitelné melancholie. Hledání vlastního skutečného „já“ vždy přináší více otázek než odpovědí, zmatenost a neurčitost,… Kertész dává tyto pocity zakusit čtenáři, který se bude textem prokousávat stejně útrpně, jako jej autor i psal. A odměna za naslouchání melancholickému vypravěči se nekoná, nelze dojít k rozřešení a nalézt odpověď na trýznivou otázku vlastní existence a jejího otisku v tvorbě.
 
 
Z knihy bude zklamán čtenář, který doufá, že se o Imre Kertézsovi dozví snad něco víc, že si přečte alespoň částečnou autobiografii. Kronika proměny není takový druh knihy, o autorovi se nedozvíme víc, než jsme věděli na začátku a přece můžeme nahlédnout do skrytých zákoutí jeho myšlenek a pochybností. Na konci však bude možná zase jen otázka – kdo je Imre Kertész, který napsal tuto knihu?      

Ačkoli život je nejspíš velká výsada, když za něj nakonec musíme zaplatit smrtí.“
Kertész, Imre. Někdo jiný. Kronika proměny. Kniha Zlín: Zlín, 2013. Strana 63.


 

Komentáře