Dějiny legendárních zemí a míst – Umberto Eco (kniha měsíce srpna 2014)

Bohatě ilustrované knihy Dějiny krásy, Dějiny ošklivosti a Bludiště seznamů doplnila publikace Dějiny legendárních zemí a míst, v níž se Eco pustil po stopách zemí, které vedly ke vzniku utopií, přeludů a iluzí. S pečlivostí se věnuje legendárním místům, které nikdy neexistovaly (Laputa) i zemím, jejichž existenci nelze vyloučit (Atlantida).  
 
Ač autor v úvodu knihy hovoří o tom, že se nebude zabývat místy „vymyšlenými“ jako je Faginovo doupě z Olivera Twista nebo domem paní Bovaryové, nakonec své rozhodnutí poruší v poslední kapitole - Románová místa a jejich pravdivost.
 
Eco nás vezme na chronologickou vycházku po nejznámějších legendárních místech, která jsou více (Eldorádo, Utopie) či méně (Agartha, Mu) známé. Eco vyvrací často historicky tradované omyly, s neuvěřitelným přehledem jemu vlastním uvádí dějiny legendárních míst do často překvapivých souvislostí. Bohatě a velkoryse pojatý ilustrovaný obsah knihy doplňují historické texty (Thomas More - Ostrov Utopie, Francis Bacon – Nová Atlantida, Dopis kněze Jana,…). Texty jsou často jen heslovité, ale obsahují velké množství informací, pro zájemce tak budou odrazovým můstkem pro další studium.

Eco ve své knize postupuje chronologicky a dostává se od Volivovy ploché Země až k popřením výmyslům Dana Browna:

 

1.       Plochá země a protinožci
2.       Země biblické
3.       Země Homérovy a sedm divů světa
4.       Divy Východu – od Alexandra po kněze Jana
5.       Pozemský ráj, Šťastné ostrovy a Eldorádo
6.       Atlantida, Mu a Lemurie
7.      Poslední Thule a Hyperboreia
8.       Putování Grálu
9.       Alamút, Stařec z Hory a assasinové
10.   Země hojnosti
11.   Ostrovy Utopie
12.   Šalamounův ostrov a Jižní země
13.   Vnitřek země, polární mýtus a Agartha
14.   Jak bylo vymyšleno Rennes-le-Chateau
15.   Románová místa a jejich pravdivost

Komentáře