Letět jako Ikaros – Rory MacLean

Kniha Letět jako Ikaros s podtitulem Kréta – ostrov splněných snů je jedním z oblíbených cestopisů kanadského autora Roryho MacLeana, který již dřívějšími tituly Stalin´s Nose a Under the Dragon oprášil zašlou oblibu cestopisných románů.

Název Letět jako Ikaros je pro román víc než přiléhavý, protože pojednává o lásce k létání, k letadlům a touze vznést se k obloze na stroji postaveném vlastníma rukama. Autor se vydal na ostrov Kréta, aby se zde na křídlech vlastnoručně sestaveného letadla přenesl přes žal po nedávno zemřelé matce. A právě několikaměsíční proces sestavování letadla, kterému přihlíží se zaujetím celá krétská vesnice, představuje prostor pro drobné příběhy jejích obyvatel. MacLean s lehkostí popisuje typické vlastnosti svých řeckých přátel, přelétavost místního Casanovy, obecního blázna i neuvěřitelnou pověrčivost zdejších obyvatel. Významný prostor se věnuje neodmyslitelně také řeckým svátkům, ale také trochu netypické krétské svatbě a pohřbu.


Většina knihy pojednává o autorově snu jít ve stopách Daidala a Ikara a vzlétnou ke slunci, řecká mytologie je zde všudypřítomná. Míst, v nichž je popisována sama Kréta, je poskrovnu, ale jsou působivé. Letět jako Ikaros může zvlášť podtitulem působit dojmem, že se jedná o cestopis o Krétě, ale řekla bych spíše, že se jedná o román o létání s cestopisnými vsuvkami. Kniha působí celistvě, ale za cestopisný román o Krétě bych jej neoznačila. Také je nutné podotknout, že děj knihy se odehrává pár let zpátky, takže se nejedná o historický cestopis, jako třeba má oblíbená kniha o Rhodu od Lawrence Durrella Setkání s mořskou Venuší. Možná i proto, že mám srovnání s touto krásnou knihou, o které jsem psala zde, nemohu hodnotit Letět jako Ikaros více než třemi hvězdami. Letět jako Ikaros je příjemná kniha, pasáže o Krétě jsou hezké, avšak toho létání na mě bylo přece jen trochu moc…

Komentáře