Knižní trailery

Poslední dobou se můžete setkat s novým způsobem propagace nových knih a to s knižními trailery. Vidět je můžete v knihkupectví, jako reklamu na internetu, nebo klidně v kině před začátkem filmu. Dobrý knižní trailer by měl přitáhnout pozornost a potencionálního čtenáře nalákat k zakoupení knižního titulu. V českém prostředí příliš moc knižních trailerů nevzniká a když ano, jsou povětšinou na populární bestsellery.
 
V českém prostředí se mezi tvůrce knižních trailerů řadí Argo, Host a nově i Petrkov, který přinesl trailer na dětskou knihu Velká knižní záhada:
 
 
Ve světě je knižní trailer již dobře zavedeným propagačním artiklem a u mnohých autorů je neodmyslitelným způsobem reklamy, jako například u S. Kinga. Tomu také odpovídá jejich výprava a celkový dojem. Zatímco české trailery jsou hodně jednoduché a mnoho z nich není ani vizuálně moc zajímavých, což je vzhledem k jejich funkci dost zásadní, u zahraničních už můžeme najít zajímavější věci. Z českých mne zaujaly třeba ty, které mají nějaký nápad (v případě knihy Už je tady zas je však převzat z originálního traileru), jsou vizuálně zajímavě zpracované (Přišla z moře), nebo jsou doplněny dobrou hudbou (Barva z Kosmu): 
 
Přišla z moře
 
Už je tady zas
 
Pražský hřbitov
 
Barva z vesmíru:

Komentáře