12 nejlepších románů 21. století podle BBC


Dnešní příspěvek je věnovaný dvanácti knihám, které jsou podle BBC nejlepšími romány 21. století. Většina z nich byla přeložena do češtiny, takže až na dvě výjimky se s nimi čeští čtenáři mohou seznámit. Většinou se jedná o romány rozsáhlé - v průměru má každý z nich 400 stran.  
 
 
1.  Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye - Michael Chabon, 2000 
 
V anglosaské literární tradici není mnoho knih, které by tematicky souvisely s Československem. Chabonův příběh se začíná odvíjet v New Yorku na podzim 1939; hlavní roli v něm hrají Samuel Klayman (později se přejmenuje na Claye), židovský chlapec z Brooklynu, a Josef Kavalier, který uprchl z Prahy před Hitlerem. Jeden má rád komiksy a brakovou literaturu, druhý zbožňuje Harry Houdiniho. Utvoří tým, v němž Sammy píše texty a Josef kreslí, vytvoří komiksového hrdinu a uspějí v jednom nakladatelství. Jde o mimořádně silný, citlivý příběh a zároveň o určitou mystifikaci - autor vytváří představu, že jeho hrdinové skutečně existovali.
 
 
 
2. Bílé zuby - Zadie Smith, 2000
 
Pozoruhodná prvotina mladé britské autorky, připomínající knihy Charlese Dickense a Salmana Rushdieho. Je dokladem přirozeného vypravěčského talentu a plně vyzrálého výrazu, vzdělanosti a moudrosti ulice, výrazu nestoudného a současně filozofického. Vítězka ceny Guardianu za prvotinu roku, Whitbreadovy ceny Prvotina roku 2000 a Pamětní ceny Jamese Taita Blacka za beletrii.
 
 
 
3. Pokání - Ian McEwan, 2001
 
Je to jen svědomí, co nutí člověka stále znovu a znovu zpytovat duši, anebo existuje cosi mnohem hlubšího, kam obyčejný smrtelník nedosáhne, ale o čem jen tuší, že číhá vyrazit každým okamžikem do útoku?  Ve svém románu Pokání dovedl Ian McEwan tuto myšlenku k dokonalosti. Třináctiletá Briony odvíjí svůj život v jistých představách, které ji mají neomylně dovést ke konkrétnímu, jasně vytyčenému cíli. Těmto snům přizpůsobuje vše, co přizpůsobit lze. Co nelze, tomu je třeba dopomoci. S fanatickou úporností pubescenta a fantazií, rozvinutou až do krajnosti, dohání protagonisty své soukromé hry na život k tragédii, za kterou by měla činit po zbytek života pokání. McEwan spřádá jednotlivé nitky osudů, jež v závěru splynou v jediný, silný a hluboce pravdivý obraz uplynulého století.
 
 
 
4. Rozhřešení - Jonathan Franzen, 2001
 
Berglundovi jsou liberální středostavovská rodina z amerického Středozápadu. Patty je bývalá univerzitní basketbalová hvězda a profesionální matka v domácnosti, Walter přívětivý právník se zaníceným zájmem o ochranu životního prostředí. Společně vychovávají nezávislého a podnikavého syna Joeyho a chytrou a nadanou dceru Jessicu. Jak Berglundovi obstojí tváří tvář vlastním frustracím, ambicím a touhám? Jak se vyrovnají s plíživým nebezpečím vnitřní prázdnoty a nespokojenosti? Jak naloží s břemenem vlastní svobody?
 

 
 
5. Hermafrodit - Jeffrey Eugenides, 2002
 
Na jaře roku 1974 začne studentku prestižní dívčí školy na detroitském předměstí Grosse Pointe neodolatelně přitahovat spolužačka. Calliope cítí, že její city jsou opětovány, nicméně o lesbický vztah nejde – Calliope Stephanidesová totiž záhy vycítí, že s ní něco není v pořádku, lépe řečeno že je jiná než ostatní dívky. Vlastně že vůbec není dívka. Vysvětlení její vzácné vývojové poruchy nutno hledat v minulosti, ve zmutovaném genu a též v tajemství, které až do své smrti s pocitem viny střeží Calliopini prarodiče. Příběh zmutovaného genu zavádí čtenáře do malé vesnice v době hroutící se Osmanské říše, řecko-turecké války, jsme svědky vypálení Smyrny, na lodi provázíme řecké emigranty do Ameriky, zažíváme dobu prohibice, velkou hospodářskou krizi, válku, poválečnou konjunkturu, rasové bouře šedesátých let a následně druhou emigraci rodiny Stephanidesových, tentokrát z centrálního Detroitu na poklidné předměstí. Callie je z části dívka, z části chlapec. Gen předávaný generacemi v ní ukončil svou cestu, její vlastní, neméně dobrodružná odysea má teprve začít.
 
 

6. The Known World - Edward P Jones, 2003 
 
Set in 1855 on the plantation of Henry Townsend – born a slave, now a slave-owner – The Known World is a triumph of empathy, immersing readers in a complex moral time without making simple judgments. Facing an early death, Townsend ponders the future of his 50-acre Virginia plantation and the slaves he treats the way his former owner, now his mentor, taught him. “In my reading, The Known World is the best American novel published in the 21st Century – a stunning work about humans experiencing and surviving American slavery,” notes critic Walton Muyumba, author of The Shadow and the Act. C Max Magee, founder and editor of The Millions writes, “Jones's novel has an epic, complex sweep and takes an unflinching and engrossing view of America's messy history.” (Amistad)
 
 
7. Gilead - Marilynne Robinson, 2004
 
Reverend Ames připomíná v městečku Gilead v americkém státě Iowa věkovitý strom uprostřed cesty, odolávající poryvům větru a pamatující mnohé z prospektorských časů Velkých plání. Jako duchovní vůdce komunity, kterou tu při osídlování Západu pomáhali budovat jeho dědeček i otec a o jejíž vizi „země zaslíbené“ jeví jeho mladší spoluobčané čím dál menší zájem, je tento kazatel dokladem nadějí, útrap a iluzí, jimiž USA procházely na konci devatenáctého a v první polovině dvacátého století. V létě 1957, kdy obeznalý muž přirozené noblesy poznává, že se jeho čas naplnil, se rozhodne tuto zkušenost sdělit svému sedmiletému synkovi, jehož se navzdory krutému osudu k stáru dočkal. V sérii dopisů – které si chlapec přečte, až vyroste – mu otec odkáže neobyčejně dojemný příběh o nádheře obyčejných věcí, poněvadž každý lidský život je zázrak a požehnání.
 
 
 
8. Půl žlutého slunce - Chimamanda Ngoz Adichieová, 2006
 
Za tento román získala Adichieová (*1977) prestižní cenu Orange Prize 2007. Stala se tak nejen prvním vítězným africkým autorem této ceny, ale také nejmladším. Adichieová předkládá pozoruhodný román s poutavým dějem a nemalou dávkou sarkasmu. Vycházející slunce bylo symbolem východo-nigerijské Biafry, která se odštěpila od Nigérie, a objevuje se tedy i v názvu tohoto dramatického příběhu o lásce a nenávisti. Krásná Olanna a její dvojče Kainene, dcery bohatého podnikatele v nigerijském Lagosu, vplouvají do vln milostného života…  
 
 
 
9. Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda - Junot Diaz, 2007 - recenze zde
 
Junot Díaz, americký autor původem z Dominikánské republiky, vyrůstající v New Jersey a nyní žijící v New Yorku, si získal nadšené zástupy čtenářů a posléze i uznání v podobě Pulitzerovy ceny v r. 2008 právě tímto románem. Hlavní postava Oskar (narážka na Oscara Wilda) je milý, ale značně obtloustlý nýmand, který v New Jersey sní o tom, že se stane dominikánským Tolkienem a že díky tomu najde konečně lásku. Možná se mu to ale nikdy nemá splnit, protože jeho rodinu už po několik generací pronásleduje prastará kletba zvaná fukú, jež je sužuje různými pohromami, smůlou a hlavně nešťastnými láskami. Oskar stále jen teprve sní o svém prvním polibku a zdá se být zatím poslední obětí rodinné kletby, když se jednoho osudového léta rozhodne, že to s fukú skoncuje. Ve jménu lásky je třeba riskovat všechno.
 
 
 
10. Wolf Hall - Hilary Mantelová, 2009
 
"Ráno zamkni Cromwella do podzemní kobky," říká Thomas More, "a když za ním večer přijdeš, bude sedět na sametovém polštáři, krmit se slavičími jazýčky a žalářníci mu budou dlužit." Anglie v šestnáctém století stojí jen krůček od katastrofy. Zemře-li král bez mužského potomka, zemi zpustoší občanská válka. Jindřich VIII. proto hodlá zrušit své dvacetileté manželství s Kateřinou Aragonskou a oženit se s Annou Boleynovou. Papež i většina Evropy ovšem stojí proti němu. A právě v tomto okamžiku na scénu vstupuje Thomas Cromwell. Chlapec z kovárny, syn vesnického kruťase, šarmantní politický génius, rváč a kšeftař porušil na své cestě k moci snad všechna pravidla rigidní společnosti. Po ztrátě rodiny a milovaného kardinála, který mu byl pravým otcem, si houževnatě razí cestu ke dvoru, kde je "člověk člověku vlkem". A parlamentu i papeži navzdory se chystá přetvořit Anglii k obrazu královu i svému.
 
 
11. Návštěva klubu rváčů - Jennifer Eganová, 2010 - recenze zde
 
Čas je rváč,“ říká jedna z mnoha postav, jejichž propletenec vztahů a osudů sledujeme od 70. let 20. století až do roku 2020. Bývalý punkrocker Bennie Salazar to v hudební branži dotáhne až na majitele úspěšného hudebního labelu, ale v osobním životě to není žádná sláva. Krize hudebního průmyslu jde v jeho případě ruku v ruce s krizí středního věku a Bennie sahá po alternativních řešeních – sype si do kávy šupinky zlata k posílení potence. Jeho asistentka a pravá ruka Sasha zase celý život bojuje se svou kleptomanií a traumaty z nešťastného dětství. Spisovatelka suverénně přeskakuje mezi žánry i vypravěči, střídá časové roviny: spolu s Benniem, Sashou a dalšími z celé mozaiky postav pendlujeme mezi New Yorkem, Neapolí a dalekou Keňou. Jedním z vrcholů autorčina literárního mistrovství je ta část díla, kterou Sashina dvanáctiletá dcera odvypráví jako powerpointovou prezentaci. Jennifer Eganová dokazuje, že v životě i v literatuře je možné všechno.
 

 
 12.  Billy Lynn's Long Halftime Walk - Ben Fountain, 2012
 
This first novel, winner of a National Book Critics Circle award, is distinguished by its “sheer wise merriment”, notes critic Steven G Kellman. Eight rookies from the US army’s Bravo squad, fresh from a firefight with Iraqi insurgents, in which one of their fellow soldiers died and another was disabled, are dubbed war heroes by the Fox News cable channel. Their two-week stateside victory tour ends with a halftime salute at a Dallas Cowboys game. Fountain captures the excesses of Texas, American football, business and war, and gives us a memorable narrator in 19-year-old Billy Lynn, with his combination of lust, bedazzlement and post-traumatic stress disorder. “It is sort of weird,” he tells a Dallas Cowboys cheerleader, “being honoured for the worst day of your life.” (Ecco)
 

Komentáře