Fabrika – Kateřina Tučková (kniha měsíce března roku 2015)

Zatím poslední román Kateřiny Tučkové vznikl na objednávku k  výstavě Brno – moravský Manchester, 250 let metropole textilního průmyslu, která probíhá do 12. 04. 2015 v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně.  V románu o pěti generacích německého rodu Offermannů, kteří v Brně vlastnili textilní manufakturu, Tučková vycházela ze skutečných informací. Bylo jich však málo a tak si autorka vypomáhala svojí vlastní fantazií a vzniklo tak velmi příjemné dílo, které má šanci zaujmout nejen ty, kteří žijí v Brně, nebo k němu mají nějaký vztah.

Tučková píše zajímavě a poutavě a člověk se přistihne, že román o textilních baronech, o kterém si myslel, že bude nudný, nakonec nemůže odložit z ruky. Na stránkách knihy znovu ožívá Brno 19. století a představuje se nám jako silná textilní metropole, která byla pojmem v celé Evropě. Dozvídáme se o tom, kde vznikaly textilní továrny nejdříve německých rodů a později také židovských, kde žili dělníci, jak vypadala jejich práce, jak se textilní baroni nesmazatelným způsobem zasloužili o vzhled města (parky, ulice, vily). Tučková se v tomto díle zamýšlí nejen nad odvrácenou stránkou textilního rozmachu (sirotčince, dětská práce, sociální nepokoje a stávky), ale také nad rolí německého obyvatelstva a německou historií Brna, kterou jako by město chtělo nejlépe zapomenout.

Je jasné, že snaha udržet osnovu díla společně s historickými detaily možná nedovoluje tolik propracovat postavy a zdržet se u nich, ale to ani nebylo podstatou této publikace. Naopak je zábavné sledovat s jakou lehkostí a pečlivostí Tučková sešívá jednotlivé kousíčky látek k sobě, aby z nich vydobyla příběh. Netradičně v textu působí vysvětlení k jednotlivým heslům, je to však více než dobře, protože tak čtenář může odlišit fikci od skutečných historických faktů. Z textu knihy si tak čtenář odnáší nejen literární potěšení, ale bude také obohacen o řadu historických faktů nejen o Brně.   
Fabriku oceňuji také z hlediska originálního konceptu k výstavě. Román o rodu Offermannů má potencionál vytěžit z tohoto tématu něco víc než jen muzejní popisku, na kterou po skončení výstavy většina zapomene. Kateřina Tučková na stránkách Fabriky citlivě oživuje už málem mrtvou tvář města Brna, ve které je však něco pozoruhodně jímavého. Něco, co ještě odolává zubu času, ne jako v prachu zmizelé továrny a propadlé hroby, o něž se už nikdo nepostará.

Komentáře